Compacte stadsauto: Wassen van de wagen

De beste bescherming van de wagen tegen schadelijke milieu-invloeden is de wagen is vaak te wassen.

Hoe langer insectenresten, vogelpoep, wegenzout en andere agressieve afzettingen op de lak blijven zitten, des te schadelijker dit is. Hoge temperaturen, bijvoorbeeld door intensieve zonnestraling, versterken de bijtende werking.

Na het einde van het koude jaargetijde moet ook de onderzijde van de wagen grondig worden gereinigd.

Met de hand wassen De wagen van boven naar beneden wassen met een zachte spons of een washandschoen en veel water en daarbij indien nodig geschikte reinigingsmiddelen gebruiken. De spons of de washandschoen met korte tussenpozen grondig uitspoelen.

Voor de wielen, dorpels en het onderste gedeelte van de wagen een andere spons gebruiken.

De wagen na het wassen grondig afspoelen en daarna drogen met een geschikte doek.

Automatische wasstraten Vóór het wassen van de wagen moeten de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (sluiten van de ruiten en het schuif-/kanteldak en dergelijke) worden genomen.

Als uw wagen is voorzien van speciale aanbouwdelen (bv. spoilers, dakdragers, autotelefoonantenne) kunt u het beste vooraf contact opnemen met de exploitant van de wasinstallatie.

Na het wassen van de wagen in een wasinstallatie met aansluitende conservering dienen de ruitenwisserbladen met geschikte reinigingsmiddelen te worden gereinigd en ontvet.

Hogedrukreiniger Bij het wassen van de wagen met een hogedrukreiniger moeten de instructies voor de hogedrukreiniger worden opgevolgd. Dit geldt vooral voor aanwijzingen met betrekking tot de druk en de spuitafstand tot het wagenoppervlak.

ATTENTIE
 • Wassen van de wagen in de winter: Vocht en ijs in het remsysteem kunnen een nadelig effect op de remwerking hebben - kans op ongevallen!
 • Bij het schoonmaken van de onderkant van de wagen of de binnenkant van de wielkasten voorzichtig te werk gaan - gevaar voor verwonding aan scherpe metalen delen!

 

VOORZICHTIG
 • De wagen niet in de volle zon wassen, bij het wassen geen druk op de carrosserie uitoefenen. Daarbij mag de temperatuur van het water max. 60 ºC bedragen - anders bestaat gevaar voor beschadiging van de lak van de wagen.
 • Vóór het rijden door een automatische wasstraat de buitenspiegels inklappen - gevaar voor beschadiging.
 • Bij wagens met dakantenne moet vóór het rijden door een wasstraat de antennestaaf eraf worden geschroefd - er bestaat anders gevaar voor beschadiging.

 

VOORZICHTIG Wagen wassen met hogedrukreiniger
 • De folies niet met een hogedrukreiniger wassen - gevaar voor beschadiging.
 • Als de wagen in de winter wordt gewassen, mag de waterstraal niet direct op de slotcilinders of op de naden van de portieren, de motorkap of de achterklep worden gericht - er bestaat gevaar voor bevriezen.
 • Tijdens het schoonmaken steeds een voldoende grote spuitafstand aanhouden tot de sensoren van de parkeerhulp, tot de externe sierdelen en kunststof beschermdelen (bv. dakdragersysteem, spoilers, beschermlijsten) en andere niet-metalen wagenonderdelen, zoals rubber slangen of dempingsmaterialen - anders bestaat gevaar voor beschadiging.

  READ NEXT:

   Wagen aan de buitenzijde verzorgen

  Onderdeel van de wagen Situatie Oplossing Lak Gemorste brandstof Schoon water, doek, (zo snel mogelijk schoonmaken) Geen druppelvorming op de lak Met harde was conserveren (min. twee keer per

   Verzorging van het interieur

  Onderdeel van de wagen Situatie Oplossing Natuurnappa / Kunstleer / Alcantara / Stof Stof, vuile oppervlakken Stofzuiger Verontreiniging (vers) Water, licht vochtige katoenen/wollen doek, even

  SEE MORE:

   Afmetingen trekstang

    Item Omschrijving van de maat mm A Bumper - achterzijde trekhaakkogel 112mm B Bevestigingspunt - hart trekhaakkogel 24mm

   Gloeilampen vervangen - 4-deurs

  WAARSCHUWINGSchakel de verlichting en het contact uit. Wanneer deze waarschuwing niet wordt opgevolgd, kan dit ernstig letsel tot gevolg hebben. Lampen kunnen heet worden. Laat de gloeilamp afkoelen voordat u deze verwijderd. H