Volkswagen up, Skoda Citigo - Instructieboekje (2011-2024): Veiligheidsaanwijzingen

Afb. 10 Veilige afstand tot het stuurwiel en het dashboard
Afb. 10 Veilige afstand tot het stuurwiel en het dashboard

ATTENTIE Algemene aanwijzingen
 • De correcte beschermende werking van de veiligheidsgordels en het airbagsysteem kan alleen in de juiste zitpositie worden bereikt.
 • Bij het activeren van de airbag treden grote krachten op, zodat bij een verkeerde stoelinstelling of zitpositie ernstig of zelfs dodelijk letsel kan optreden.

  Dit geldt met name voor kinderen die niet in een geschikt kinderzitje worden vervoerd.

 • Als zich een storing voordoet, het airbagsysteem direct door een specialist laten controleren. Anders bestaat het gevaar dat de airbags bij een ongeval niet worden geactiveerd.
 • Als de airbag is geactiveerd, moet het airbagsysteem worden vervangen.
 • Het oppervlak van het stuurwiel en het dashboard bij de voorairbags moeten indien mogelijk alleen met een droge of met water bevochtigde doek worden gereinigd.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor voorairbags
 • Het is belangrijk dat de bestuurder en bijrijder een afstand van minstens 25 cm tot het stuurwiel resp. het dashboard aanhouden " afb. 10 - A . Als deze afstand niet wordt aangehouden, kan het airbagsysteem u niet beschermen - levensgevaar! De voorstoelen moeten altijd overeenkomstig de lichaamslengte zijn ingesteld.
 • Bij gebruik van een naar achteren gericht kinderzitje op de bijrijdersstoel, moet de bijrijdersvoorairbag beslist buiten werking worden gesteld, Airbags buiten werking stellen. Als dat niet gebeurt, kan het kind door de geactiveerde bijrijdersvoorairbag zwaar gewond raken of zelfs worden gedood.
 • In het gebied waarin de voorairbags naar buiten komen, mogen zich vóór de inzittenden op de voorstoelen geen andere personen, dieren of voorwerpen bevinden.
 • Het stuurwiel en het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde niet beplakken, bekleden of op andere wijze bewerken. In de buurt van de inbouwplaatsen van de airbags en het gebied waarin de airbags naar buiten komen mogen geen voorwerpen worden gemonteerd, zoals bekerhouders, telefoonhouders enz.
 • Nooit voorwerpen op het oppervlak van het dashboard aan bijrijderszijde plaatsen.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor zij-airbags
 • In het gebied waarin de zij-airbags naar buiten komen, mogen zich geen voorwerpen bevinden (bv. aan de opzij gewenkte zonnekleppen) en aan de portieren mogen geen accessoires zijn aangebracht (zoals bekerhouders) - gevaar voor verwondingen!
 • Aan de kledinghaken in de wagen slechts lichte kleding hangen en in de zakken van de kledingstukken geen zware of scherpe voorwerpen laten zitten.

  Voor het ophangen van kleding geen kledingbeugel gebruiken.

 • Het airbagsysteem werkt met druksensoren die in de voorportieren zijn aangebracht. Daarom mogen zowel aan de portieren als aan de portierbekledingen geen aanpassingen (bv. inbouwen van extra luidsprekers) worden uitgevoerd. Meer informatie.
 • Er mogen geen grote krachten, zoals stoten, trappen enz., op de rugleuningen worden uitgeoefend - gevaar voor beschadiging van de zij-airbag.

  De zij-airbags zouden in dit geval niet worden geactiveerd!

 • U mag geen stoelhoezen op de bestuurders- of bijrijdersstoel aanbrengen die niet uitdrukkelijk door ŠKODA AUTO zijn goedgekeurd. Omdat de airbag aan de zijkant uit de stoel wordt ontvouwen, zou bij gebruik van nietvrijgegeven stoelhoezen de beschermende werking van de zij-airbags aanzienlijk worden beperkt.
 • Beschadigingen van de originele stoelbekleding of van de stiksels bij de inbouwplaats van de zij-airbags direct door een specialist laten repareren.

 

ATTENTIE Aanwijzingen voor het behandelen van het airbagsysteem
 • Alle werkzaamheden aan het airbagsysteem evenals het in- en uitbouwen van onderdelen van het systeem vanwege andere reparatiewerkzaamheden (bv. de stoel uitbouwen) mogen alleen door een specialist worden uitgevoerd.

  Meer informatie.

 • Aan de delen van het airbagsysteem, aan de voorbumper of aan de carrosserie mag geen enkele verandering worden aangebracht.
 • Geen wijzigingen aanbrengen aan de afzonderlijke delen van het airbagsysteem, omdat dit tot activering van een airbag kan leiden.

  READ NEXT:

   Airbags buiten werking stellen

  De bijrijdersvoorairbag kan met de sleutelschakelaar buiten werking worden gesteld " afb. 11 - A. Wij adviseren, andere airbags zo nodig door een ŠKODA Servicepartner buiten werking te laten stellen. Het buiten werking stellen van de air

   Bijrijdersvoorairbag buiten werking stellen

  Afb. 11 Sleutelschakelaar voor bijrijdersvoorairbag / controlelampje voor bijrijdersvoorairbag Standen van de sleutelschakelaar " afb. 11 - A De bijrijdersvoorairbag is paraat - na het inschakelen van het contact brandt het controlelampje n

  SEE MORE:

   Ruitenwissers en -sproeiers vóór

  Afb. 48 Bediening van de ruitenwisseren sproeierinstallatie vóór Snel ruiten wissen Langzaam ruiten wissen Afhankelijk van de uitrusting: Automatisch wissen van de ruit bij regen Intervalwissen van de ruit Wissen en spro

   12 volt accu vervangen

  WAARSCHUWINGDe accu moet worden vervangen door een accu van exact dezelfde specificatie. De accu is aangebracht in de motorruimte.De accu verwijderen en installeren: Maak de moeren van de klemmen los. Verwijder de negatieve acc