Ford Ka+ - Instructieboekje (2018-2024): Trekken van een aanhanger

WAARSCHUWING

Rijd niet harder dan 100 km/u (62 mph).

De bandenspanningen achter moeten worden verhoogd met ,2bar boven de specificatie. Overschrijd de maximumdruk op de zijkant van de band niet. Dit kan ernstige verwondingen veroorzaken.

Overschrijd nooit de maximale verticale lading op de trekhaakkogel. Als u deze instructie niet opvolgt, kan dit leiden tot verlies van controle over de auto en al dan niet dodelijke verwondingen.

Overschrijd het bruto voertuiggewicht, dat op het identificatieplaatje van de auto is vermeld, niet. Als u deze instructie negeert, kan dat verwondingen tot gevolg hebben.

Het antiblokkeersysteem stuurt de remmen van de aanhanger niet aan.

Wanneer u een aanhanger trekt:
 • Volg de specifieke regelgeving van het land om een aanhanger te trekken.
 • Rijd niet sneller dan 62 mph (100 km/u), zelfs als het land onder bepaalde omstandigheden hogere snelheden toestaat.
 • Plaats de lading zo laag mogelijk en centraal op de as van uw aanhanger. Wanneer u met een onbeladen auto rijdt, moet de lading in de aanhanger zover mogelijk naar de aanhangerkoppeling worden geschoven, omdat dit voor de beste stabiliteit zorgt. Overschrijd de maximum toelaatbare kogeldruk niet.Zie Voertuigidentificatieplaatje.
 • Het kogelgewicht (verticale gewicht op de trekhaak van de aanhanger) is van essentieel belang voor de rijstabiliteit van uw auto en aanhanger.
 • Het verticale gewicht op de trekhaakkogel moet minstens 4% van het gewicht van de aanhanger bedragen en mag het maximale toegestane gewicht niet overschrijden.Zie Voertuigidentificatieplaatje.
 • Beperk de snelheid onmiddellijk als de aanhanger tekenen van slingeren vertoont.
 • Gebruik een lagere versnelling tijdens het naar beneden rijden op een steile afdaling.
N.B.: Het maximale verticale gewicht op de trekhaak van de aanhanger kan lager zijn.

N.B.: Het maximale verticale gewicht op de trekhaak van de aanhanger dat vermeld staat op het identificatieplaatje van de aanhanger, is de testwaarde van de fabrikant van de aanhanger.

N.B.: Als uw auto niet is gemaakt om een trekhaak te bevestigen en u er toch één wilt installeren en gebruiken, moet u het reservewiel en de autokrik verwijderen en een bandenreparatieset gebruiken.Auto's met een reservewiel en autokrik overschrijden het maximale toegestane ladinggewicht.

De stabiliteit van de combinatie van auto en aanhanger is afhankelijk van de kwaliteit van de aanhanger.

Als u een aanhanger trekt, veranderen de rijkenmerken van de auto en wordt de stopafstand groter.Pas uw snelheid en rijgedrag aan de lading van de aanhanger aan.

Het bruto treingewicht op het identificatieplaatje van de auto is van toepassing op hellingen tot 12% en hoogtes tot 1.000m wanneer een aanhanger wordt getrokken. In berggebieden worden de motorprestaties kleiner omwille van de lage luchtdichtheid op hogere hoogtes. In bergachtige streken moet vanaf hoogten van 1.000m het maximum toelaatbaar gewicht voor iedere 1.000m met 10% worden verlaagd.

N.B.: Niet alle auto's zijn geschikt of goedgekeurd om een trekhaak te plaatsen.

Verlichting aanhanger

Het elektrisch systeem op uw auto is niet geschikt om aanhangers met LED-lampen te trekken.

  READ NEXT:

   Trekhaak

  WAARSCHUWINGWanneer de trekhaak niet wordt gebruikt, berg dan de trekhaakkogel stevig vastgezet in het bagagecompartiment op. Het aanbrengen van de afneembare trekhaakkogel moet bijzonder zorgvuldig plaatsvinden aangezien de juiste beves

   Mechanisme van trekhaakkogel ontgrendelen

  Verwijder de beschermkap. Breng de sleutel aan en draai hem rechtsom om het mechanisme te ontgrendelen. Houd de trekhaakkogel vast. Trek de draaiknop naar buiten en draai hem rechtsom totdat hij klikt. N.B.: Het rode merkt

   Trekhaakkogel aanbrengen

  WAARSCHUWINGBreng de trekhaakkogel alleen aan wanneer de koppeling volledig is ontgrendeld. N.B.: Verwijder de dop. Breng de trekhaakkogel verticaal aan en druk hem omhoog tot hij aangrijpt. N.B.: Houd uw hand niet in de

  SEE MORE:

   Reservewiel

  Een volwaardig reservewiel is identiek aan de wielen die op de wagen zijn gemonteerd. En niet-volwaardig reservewiel is van een waarschuwingssticker voorzien die op de velg is aangebracht. Dit alleen gebruiken tot de dichtstbijzijnde speciali

   De rugleuning uitklappen

  WAARSCHUWINGWanneer u de rugleuningen van de stoelen uitklapt, moet u ervoor zorgen dat de veiligheidsgordels niet klem raken achter de stoel. Zorg dat de stoelen en de rugleuningen goed bevestigd zijn en helemaal vergrendeld z