Volkswagen up, Skoda Citigo - Instructieboekje (2011-2024): Gebruik bij winterse omstandigheden

Allweather-banden- (of "winter")-banden

Allweather- of "winter"-banden (aangeduid met M+S en een bergtop-/sneeuwvloksymbool ) verbeteren de rijeigenschappen van de wagen in winterse omstandigheden.

Voor de beste rijeigenschappen moeten op alle vier de wielen allweather- of "winter"-banden met een minimumprofieldiepte van 4 mm zijn gemonteerd.

Wanneer "winter"-banden zijn gemonteerd deze tijdig weer vervangen door zomerbanden, want met zomerbanden zijn op sneeuw- en ijsvrije wegen alsmede bij temperaturen boven 7 ºC de rijeigenschappen beter met bovendien een kortere remweg, minder afrolgeluid en minder bandenslijtage.

Snelheidscode Er mogen allweather- of "winter"-banden (aangeduid met M+S en een bergtop-/ sneeuwvloksymbool ) met een lagere snelheidscategorie dan aangegeven in de technische voertuigdocumentatie worden gemonteerd, op voorwaarde dat de toegestane topsnelheid van deze banden niet wordt overschreden ook niet als de mogelijke topsnelheid van de wagen hoger ligt.

Indien de wagen beschikt over allweather- of "winter"-banden met een lagere snelheidscategorie dan de vermelde topsnelheid van de wagen (betreft niet af fabriek geleverde banden) moet in het interieur in het gezichtsveld van de bestuurder een waarschuwingssticker met de topsnelheid voor de snelheidscatesnelheidscategorie van de gemonteerde banden worden aangebracht. Deze waarde geeft de maximaal toegestane rijsnelheid weer met gemonteerde allweather- of "winter"- banden en mag niet worden overschreden1).

1) Geldt voor sommige landen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen verbeteren het rijgedrag in winterse omstandigheden.

Alleen sneeuwkettingen gebruiken waarvan de schakels en sloten niet groter zijn dan 15 mm. Vóór het monteren van de sneeuwkettingen de grote wieldoppen verwijderen .

De sneeuwkettingen mogen alleen op de voorwielen worden gemonteerd en zijn alleen te gebruiken bij de volgende velg-bandcombinaties.

Sneeuwkettingen

ATTENTIE De kettingen niet op sneeuw- en ijsvrije routes gebruiken - het rijgedrag kan ongunstig worden beïnvloed en er bestaat gevaar voor schade aan de band.

    READ NEXT:

    SEE MORE:

     Controlelampjes

    Inleiding voor het onderwerp De controlelampjes in het instrumentenpaneel geven de actuele toestand aan van bepaalde functies resp. storingen. Bij sommige controlelampjes die gaan branden, klinken bovendien akoestische signalen en versc

     Remvloeistof controleren

    WAARSCHUWINGGebruik geen andere vloeistof dan de aanbevolen remvloeistof, aangezien dit de efficiëntie van het remsysteem kan beperken. Het gebruik van de verkeerde vloeistof kan ertoe leiden dat u de controle over uw auto v